Midjevadare – Praktiska vadarbyxor för bättre rörelsefrihet

Midjevadare

Midjevadare - Bild


Midjevadare

Vadarbyxor i midjehöjd – är en lägre modell vadarbyxor som slutar vid midjan och påminner mycket om vanliga byxor. Jämfört med bröstvadare som är betydligt högre och slutar, som namnet avslöjar, uppe vid bröstet. Midjevadare är som regel alltid lättviktsvadare det vill säga andasvadare. Vadarbyxor i midjehöjd är mycket smidiga och är ett perfekt alternativ om man inte har behovet att vadar ut så långt i sina vadarbyxor. Vad gäller flugfisket i mindre åar och bäckar är midjehöga vadare populärt då i princip hela överkroppen blir fri. Midjevadare har fördelar i bekvämlighet och enkelhet. Dessutom har midjevadare fördelen att det inte blir lika varmt vid längre vandringar då hela överkroppen är fri och man då kan klä den som man behagar och kan klä av sig vid behov. Många har sett fördelen med midjehöga vadarbyxor även vid båtfiske då det kan vara fördel att kunna hoppa ut i knähögt vatten. Däremot så rekommenderar vi traditionella bröstvadare vid kustfiske då man många gånger är i behov att kunna vada ut djupt och där dessutom vädret och våghöjden kan växla snabbt. 


POPULÄRA MIDJEVADARE

Midjevadare - Guideline Diver Sonic Waist Waders

Guideline

DIVER SONIC WAIST WADERS

Praktiska och snygga midjevadare från Guideline. Diver Sonic Waist Waders är tillverkade i 4 lagers-tyg impregnerat med DWR som leder bort 4 000g/m2/24 timmar och tål en vattenpelare på hela 20 000 mm/psi. Yttermaterialet är slitstarkt nylon och dessa vadarbyxor är av hög kvalitet. De är försedda med en förhöjd polstrad rygg för bättre komfort och extra värme till korsryggen. De är dessutom utrustade med ett elastiskt vadarbälte, 2st. YKK Aqua guard-fickor på låren samt en YKK Vislon-dragkedja i gylfen. Ett par riktigt bra vadarbyxor för dig som är på jakt efter ett par vadarbyxor i midjehöjd.


Viktigt att tänka på innan val av midjevadare

Material – är oftast av lättviktmaterial och som många andra Gore-tex och nylon-material så andas de bra och har en mycket lätt vikt. Detta gör att ett par midjevadare är en fröjd att bära. De flesta eller i princip alla midjevadare är med stocking-foot det vill säga utan fastmonterad stövel neoprenstrumpor på benslutet. Detta gör att det även krävs ett par bekväma vadarskor till dessa vadare.

Ska du vandra mycket och vada i vatten som inte är för djupt är midjevadare ett utmärkt alternativ då de är betydligt bekvämare att röra sig och ger en bättre frihetskänsla jämfört med traditionella bröstvadare. Passar perfekt även under de varmare månaderna på året.

Passform – Midjehöga vadarbyxor har en lättare vikt och en skönare passform jämfört med vadarbyxor i brösthöjd. De är dessutom betydligt enklare att ta på. Nackdelen är att de sätter sin begränsning när det kommer till själva vadningen då du helt enkelt inte kan gå ut lika djupt.

För ytterligare tips på bröstvadare kolla in vår sida andasvadare »