Vadarskor – Tips på bra vadarskor till dina vadarbyxor

Vadarskor

Vadarskor - Bild


Vadarskor - Patagonia
Vadarskor - Greys Logo
Vadarskor - Guideline Fishing

Vadarskor

Vadarskor – är skor som påminner om vanliga kängor men med den signifikanta skillnaden att de är konstruerade att vara i vatten och ska användas tillsammans med vadarbyxor. Vadarbyxor i så kallad ”Stocking-foot” modell, med fastmonterad neoprenstrumpa på fot-delen, istället för fastmonterad stövel, ska kompletteras med vadarskor. Vadarskorna liknar vanliga kängor men är tillverkade i syntetiska material som tål att vara i vatten och torkar snabbt. Kängorna i sig är inte vattentäta utan byxan och neoprenstrumpan är vattentät. Vanliga material är bland annat gummi, nylon och syntetiskt läder. Dessa material har en relativt låg vikt och klarar av långa perioder i vatten och är dessutom relativt snabbtorkande.

Idag finns ett stort urval vadarskor på marknaden. De finns i många olika varianter och fabrikat. Kängorna är oftast betydligt bekvämare att gå långa sträckor jämfört med stövlarna som brukar sitta fastmonterade på boot-foot vadarbyxor. De har en låg vikt, skyddar fötterna bra mot vassa stenar och klippor. De är även betydligt stabilare och ger ett bättre grepp än stövlarna. En annan fördel är större utbud vad gäller storlekar och modeller. Dessutom har man möjligheten att kombinera olika fabrikat och modeller att passa just dina behov.


POPULÄRA VADARSKOR


Vadarskor - Patagonia River Salt Wading Boots

Patagonia

RIVER SALT, GUMMISULA

Köp här »

River Salt med gummisula, är en helt fantastisk vadarsko från Patagonia. Det är en av de bästa och mest påkostade modellerna på marknaden, tillverkad i kvalitetsmaterial så som läder med 1000D 100% nylonpaneler. River Salt är dessutom försedd med Vibram Megagrip-sulor för bästa tänkbara fäste och komfort.

Vadarskor - Greys Strata CT

Greys

STRATA CT, FILTSULA

Köp här »

Strata CT är en riktigt bra vadarsko från Greys utvecklad för att klara tuffa tag. Kvaliteten är hög och stabiliteten är riktigt bra med hög vadderad vrist. Strata CT är utrustad med filtsula av högsta kvalitet för bra och säkert grepp på alla underlag. Utrustade med smarta tömningshål för att påskynda torkprocessen.

Vadarskor - Fladen Maxximus Vadarskor

Fladen

MAXXIMUS, FILTSULA

Köp här »

Maxximus är en nyhet från Fladen. Det är en riktigt bra och prisvärd vadarsko av hög kvalitet. Stabiliteten är riktigt bra, Maxximus vadarsko känns stadig och rejäl. Den är utrustad med filtsula av hög kvalitet för bra stabilitet och säkert grepp. Designen är snygg och färgen är Grå/Svart.

Vadarskor - Patagonia Ultralight Filtsula

Patagonia

ULTRALIGHT, FILTSULA

Köp här »

Ultralight med filtsula, är en fantastisk vadarsko från Patagonia. Den är komfortabel, extremt lätt och flexibel samtidigt som den är stabil. Dessutom erbjuder Ultralight bra hållbarhet och skydd för dina fötter. Det traditionella snörningssystemet har snabbtorkande snören och yttersulan i polyester är utbytbar.

Vadarskor - Patagonia Foot Tractor

Patagonia

FOOT TRACTOR

Köp här »

Foot Tractor är en vadarsko med ultimat grepp från Patagonia, Foot Tractor är för dig som bara nöjer dig med det bästa. Förutom extremt lätt och flexibel är den även stabil. Dessutom erbjuder Foot Tractor extra skydd för dina fötter från tryck på djupt vatten och steniga bottnar med sin överdimensionerade tåbox och hälkappa.


VAL AV VADARSKOR

Rätt val av vadarskor är viktigt bland annat för din egen komfort. Rätt storlek, modell och sula kommer ge dig bra grepp vid olika underlag. Något som är väldigt väsentligt i strömmande vatten med påverkande krafter, halt underlag och stenar. Vilka typer av underlag och bottnar du oftast besöker ska stå som grund till ditt val av sula. Därför är det viktigt att reflektera över vilken typ av sula man vill ha.


Vadarskor med filtsula

  • Vadarskor med filtsula – ger utmärkt grepp på hala ytor så som bevuxna stenar men kan istället vara mindre bra på vandringen och är dessutom hala på vått gräs. En annan nackdel är svårtigheten att göra rent dem efter användande.

Vadaskor med gummisula

  • Gummisula – är bättre för leriga bottnar och har bättre grepp på land vid vandring. Dessutom är gummi lättare att rengöra än filt. En annan fördel är möjligheten att montera isdubbar eller så kallade studs.

Köp Patagonia här


Vadarskor - Patagonia logo


Patagonia vadarskor – Nytänkande och smart design

Patagonia –Är ett etablerat flugfiskemärke som producerar vadarbyxor och flugfiskeutrustning med hög kvalitet, den senaste teknologin och miljömedvetenhet. Patagonia vadarskor är produkter som tillgodoser sportfiskares behov och högt ställda krav.

Vadarskor - Patagonia Ultra Light

Patagonia

ULTRA LIGHT, VADARSKO

Kör här »

Vadarskor - Foot Tractor

Patagonia

FOOT TRACTOR, VADARSKO

Köp här »

Komplettera vadarskorna med ett par proffsiga andasvadare »